Wat is claudicatio intermittens?

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens (in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd) wordt gedefinieerd als pijn bij het stappen in (meestal één) boven-of onderbeen (dus niet in rust), die terug verdwijnt bij rust (na max. 10 min).

Claudicatio Intermittens ontstaat door een langzame vernauwing ter hoogte van de slagaders van het onderbeen. De oorzaak van die vernauwing is atherosclerose, een aandoening van de binnenwand van de slagader, waardoor de diameter van het bloedvat lokaal progressief afneemt.

Factoren die atherosclerose versnellen (risicofacoren):

- Niet beïnvloedbaar: leeftijd; meer mannen dan vrouwen en familiaal voorkomen.

- Beïnvloedbaar door levensstijl: roken, hoge bloeddruk; hoge cholesterol, diabetes en te weinig bewegen.

Wat kan je zelf doen? Wanneer breng je je arts op de hoogte?

Steeds terugkerende pijn bij het stappen is niet normaal.

Je spreekt het beste je dokter aan als het probleem meer dan twee weken aanhoudt.

Die kan op basis van een bevraging, lichamelijk onderzoek (zoals het meten van de bloeddruk in het pijnlijke been) uitmaken of hier inderdaad de bloedsomloop belemmerd is. De pijn kan echter ook het gevolg zijn van een zenuwknelling, artrose in heup of knieën of stuwing in de aderen.

Wanneer de arts twijfelt, kan die je eventueel voor medische beeldvorming doorverwijzen, zodat de vernauwing in de slagaders zichtbaar wordt.

Bij bevestiging van claudicatio intermittens zal de arts nog aandachtiger dan ervoor de risicofactoren bekijken: kan je gemotiveerd worden om te stoppen met roken? Meer te bewegen? Gezonder te eten? Je lichaamsgewicht verbeteren?

De arts kan ook medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk of tegen te hoge cholesterol.

De arts zal je ook voorstellen om bij een kinesitherapeut een oefenprogramma te gaan volgen: dit oefenprogramma zal helpen je loopafstand te verbeteren, onder andere doordat door de trainingsherhaling nieuwe bloedvaatjes kunnen worden gevormd. Door de regelmatige begeleide oefeningen zal ook je algemene conditie verbeteren. Voor mensen met diabetes is er ook een positieve invloed op de gestoorde suikerstofwisseling.

Ook de kinesitherapeut zal je bijstaan en motiveren in je pogingen een gezondere levensstijl aan te nemen, zowel op gebied van roken, bewegen, voeding en eventueel overgewicht.

Er zit dus ook voor jou een belangrijke taak in het opnemen en onderhouden van de zorg voor jezelf.

Wanneer je na drie maanden geen duidelijke verbetering in het stappen ondervindt, kan de arts je verwijzen naar een vaatchirurg, die via een (kleinere of grotere) ingreep het bloedvat weer gedeeltijk vrijmaakt, of een overbrugging aanlegt ter hoogte van de vernauwing.

Ook na een dergelijke ingreep is het sterk aangeraden een oefenprogramma bij een kinesitherapeut te volgen, en een gezonde levenswijze aan te nemen. Zoniet zal de vernauwing na een paar jaar op dezelfde of een andere plaats in de benen terugkeren.